Publicitate pe acest blog.

Pentru publicitate sunati-ne acum la
numarul de telefon 0722.78 26 25.
Adresa de IM: augustin2020

vineri, 11 iulie 2008

Cum se calculeaza factura de gaz.

Noul sistem de facturare e echitabil pentru toti consumatorii de gaze naturale care vor plati energia consumata si nu volumul de gaze. Incepand cu 1 iulie, E.ON Gaz Romania trece la facturarea gazelor naturale consumate in unitati de energie, sistem implementat deja in majoritatea tarilor UE.

Schimbarea consta in trecerea de la facturarea in functie de volumul gazelor naturale consumate (lei/1.000 metri cubi), la facturarea in functie de continutul de energie, facturarea fiind facuta in lei/ megawatti-ora (MWh).

Continutul de energie al gazelor naturale e determinat de puterea calorifica a acestora, adica cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale si e exprimata in kWh/mc. Cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale poate varia in functie de compozitia chimica a gazelor naturale, aceasta din urma fiind determinata la randul ei de sursa de provenienta a gazelor.

Calculul energiei consumate se realizeaza prin inmultirea volumului de gaze naturale consumate intr-o anumita perioada de timp cu puterea calorifica superioara a acestora si cu un pret unitar exprimat in lei/MWh. Volumul gazelor naturale consumate va fi determinat ca si pana in prezent pe baza citirii contoarelor de gaz existente care vor ramane in functiune.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energetic, pentru calculul pretului final al gazelor naturale livrate consumatorilor in baza unui contract reglementat, ANRE va considera ca pret recomandat la producator pentru piata reglementata, exprimat in lei/MWh, cea mai mica valoare ce rezulta din trecerea pretului de 495 lei/1.000 mc la producator, exprimat in lei/MWh, dintre cele calculate pentru producatorii ce livreaza gaze naturale pentru piata reglementata. Preturile se stabilesc distinct pentru gazele naturale din productia interna si pentru cele din import, aflate in stoc la 30 iunie 2008, pentru fiecare operator de depozite de inmagazinare.

Reprezentantii Distrigaz Sud sustin ca noua formula de calculare a facturii de gaze nu va majora mai mult pretul gazelor, peste nivelul aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie - 12,6 la suta.

Un articol Click

Niciun comentariu:

Dictionar Poliglot

Alte stiri din Bacau