
In aprilie, cresterea anuala a preturilor alimentelor in UE a fost de 7,1%, in timp ce evolutia inflatiei a fost de 3,6%.
Romania este una dintre tarile cele mai afectate de scumpirea alimentelor in UE, in special din cauza faptului ca alimentele au cea mai mare pondere in cosul de consum, de 34,5%, in timp ce media UE a fost de 14% in luna aprilie, fapt ce a dus la accentuarea inflatiei tarii cu 1,9% in aceasta luna.
In aprilie, preturile alimentelor au crescut cu 7,1% la nivelul UE in comparatie cu luna precedenta. Valul de scumpiri inceput la sfarsitul anului 2006 au adus preturile alimentelor peste ritmul inflatiei, iar in lunile martie si aprilie s-au inregistrat cele mai mari cresteri de preturi din 1996 si pana acum.
In Romania, 34,5% din veniturile unei gospodarii merg catre produsele alimentare, potrivit unui studiu Eurostat. Astfel, Romania este una dintre cele mai afectate tari in conditiile in care ponderea alimentelor in indicele armonizat al preturilor are un impact important asupra inflatiei anuale. Cele mai scazute cote ale alimentelor in indicele de consum au fost in aprilie in Marea Britanie, de 9,5% si in Luxemburg, de 9,7%.
La nivelul UE, laptele, branza si ouale s-au scumpit cu 14,9% in aprilie, painea si cerealele cu 10,7%, iar carnea cu 4,1% fata de luna precedenta. Aceste categorii de alimente reprezinta 60% din componenta alimentara in UE.
Cele mai mari cresteri de preturi la alimente in luna aprilie au avut loc in Bulgaria (25,4%) si tarile baltice (21,7% - 18,1%). La polul opus se afla Portugalia, unde preturile produselor alimentare au crescut cu numai 3,2%, potrivit Newsin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu